Gooi-Noord

Donderdag 30 juni 2022:    Dagtocht Zuid-Holland.

We hebben drie interessante tuinen en eigenaren uitgezocht voor onze eerste dagtocht sinds 2019.

We brengen een bezoek aan:   ‘De Heesterlust’ in Leidschendam, ‘De Hoofven’ in De Lier en ‘Labyrint’ in Honselersdijk.

‘De Heesterlust’. De eigenaresse van deze tuin, mevrouw Ank van Peski, is een deskundige vakvrouw op leeftijd, maar met hulp van vrijwilligers nog steeds actief in haar tuin. Zij heeft destijds de tuinbouwopleiding voor meisjes gedaan in Rijswijk en in 1958 na haar eindexamen ging ze werken bij Vicomte Charles Noailles in Frankrijk, dicht bij het Paleis van Versailles, ‘Ik heb heel veel van hem geleerd’ zei zij. In 1960, terug in Nederland, heeft ze met haar echtgenoot een kwekerij van Botanische rozen opgezet. Ze maakte ook tuinontwerpen en gaf beplantingsadviezen

‘De Hoofven’.   Deze grote tuin (6.000 m²) van Dhr. Van Dijk is voor de plantenliefhebbers. Hij heeft in zijn enorme kas veel mediterrane plantensoorten. In de tuin vindt men bijzondere bomen en struiken, slingerpaadjes, twee vijvers en een Japans bruggetje. Hier moet men niet de verwachting hebben van een strakke en nette tuin maar toch een hele fijne. Mijnheer heeft een bijzonder persoonlijkheid en veel kennis die hij ondanks zijn hoge leeftijd (waar hij trouwens trots op is) graag deelt met zijn bezoekers. ‘U moet stop zeggen als ik te lang doorga’, zei hij zelf. 

‘Labyrint’:   Dit is een totaal andere tuin dan ‘De Hoofven’; alles is, in deze vrije moderne tuin van 2,200 m², tot in de puntjes verzorgd. De eigenaresse mevrouw Wilma van der Zanden heeft samen met haar echtgenoot deze tuin ontworpen. De ligging van de tuin tussen de kassen in de omgeving van het Westland is op zichzelf verrassend, totdat u weet dat dit echtpaar hier tot 2004 een paprikabedrijf runde. Eén kas hebben ze zelf gehouden voor andere planten. Toen ze ophielden met hun bedrijf begonnen ze met de uitbreiding van de tuin. De indeling hiervan is ongewoon met een klein bos, een heuvel, een hele aantrekkelijke vijverpartij, veel bloemen en het labyrint. De tuin en het moderne huis vormen  samen een vrij mooi geheel. (In het G&B blad van april 2020 staat een artikel over deze tuin)                                  

  • Vertrek:          8.00 uur vanaf parkterrein NS-station Bussum-Zuid.                                         
  • Kosten:          € 68,00; Leden;   € 73,00 niet-Leden. Gaarne overmaken op NL 13 INGB 0005252530 t.n.v. excursiecommissie KMTP Gooi Noord.
  • Aanmelding:  met het formulier hieronder, dat u kan versturen vanaf de website, zie hieronder.

N.B. In de bus is voor personen van 13 jaar en ouder een mondkapje verplicht.

Organisatie kan alleen plaatsvinden bij minimaal 30 deelnemers. Dus z.s.m. aanmelden en betalen tot UITERLIJK 8 weken voor de vertrekdatum.

Aanmeldingsformulier excursie Zuid-Holland op 30-06-2022. Vakken met * verplicht invullen.

  • Uw aanmelding is definitief zodra het verschuldigde bedrag is bijgeschreven op het rekeningnummer van de excursiecommissie: NL 13 INGB 0005 2525 30  t.n.v.  Excursiecommissie KMTP Gooi Noord te Bussum, onder vermelding van uw naam en titel excursie.

  • Reis- en annuleringsvoorwaarden              Reis- en annuleringsvoorwaarden 2020 bekijken

  • U dient er rekening mee te houden dat niet alle tuinen geschikt zijn voor rollator, rolstoel, scootmobiel. Bent u minder mobiel of slecht ter been, dan wordt u verzocht om zelf voor begeleiding te zorgen. Het is tijdens een excursie of meerdaagse reis niet mogelijk om u binnen de groep van begeleiding te voorzien.

  • In veel tuinen kan niet met de pin betaald worden. Het is verstandig om wat contant geld mee te nemen.