Excursie: dagtocht naar de Kop van Noord-Holland 15 juni 2018

Vandaag bezoeken we drie grote en heel verschillende tuinen.

De eerste is de tuin van Mevrouw Meeuwes-Schouten in Opperdoes. Achter een houten boerenhuis aan de straat ligt deze verrassende tuin van 3.500 m². Er zijn bijzondere bomen, waaronder een Davidia involucrata (zakdoekenboom) en een Liriodendron (tulpenboom). Er zijn borders met veel verschillende planten en kleurcombinaties. Door de tuin meandert een sloot. Achter in de tuin heeft mevrouw een nieuwe schaduwborder aangelegd en is er een mooi uitzicht over de weilanden. Er zijn ook kippen, eenden en lieve ezels.

Hierna gaan we naar de beeldentuin 'De Booghgaard' in Callantsoog. Sylvia en Bert Boog vestigden zich in 1976 op deze plek. Ze begonnen met de aanleg van brede windsingels om de zeewind te weren. Binnen deze 'muur' vinden we een 6.000 m² tuin met een stukje bos, grote borders met vaste planten, maar ook met een- en tweejarigen. Er is een vijver met kikkers, salamanders en rondom een weelderige beplanting. In het midden van de tuin is een restant van het oorspronkelijke weiland gebleven, arme grond maar wel met wilde orchideeën. De tuin werd het decor voor een andere grote passie: kunst. Vanaf 1997 zijn in de zomer enkele kunstenaars uitgenodigd om hier te exposeren.

We lunchen deze dag in restaurant Veer in Anna Paulowna, op het terrein van landgoed Hoenderdaal, waarna we naar de laatste tuin gaan: Tuin3 in Anna Paulowna.

Tuin3, 7.700 m² groot, is de tuin van Jane en Wim Lichtenveldt. De tuin dankt zijn naam aan het feit dat dit hun derde tuin is, zij op nummer drie wonen en er vroeger drie iepen voor het oude huis stonden. De iepen zijn geveld door de iepenziekte. Het was oorspronkelijk een weiland vol distels, met zavel als grondsoort. Ze zijn in 2007 begonnen met het aanbrengen van drainageleidingen, elektriciteit en water. Daarna is er stuk voor stuk een ander deel aangepakt. Nu zijn er 13 borders waaronder een lavendelborder, een geel-blauwe border, een grijs-witte border en een paars-lila border en een bosgedeelte. Ook vinden we veel siergrassen, geraniums en clematissen. Een windsingel omringt de hele tuin.

• Vertrek: 08.00 uur, per luxe touringcar vanaf parkeerterrein NS station Bussum-Zuid.
  • Kosten: leden € 58,--  en niet-leden € 63,--.
  • Aanmelden via         Opens internal link in current window aanmeldingsformulier.
  • Opens internal link in current windowReisvoorwaarden
herfstbladeren
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876