Gooi-Noord

Vervallen

Onze eerste excursie gaat naar Floralia in Groot-Bijgaarden in België, vlak bij Brussel. In het 14 ha grote park vinden we bijna alle voorjaarsplanten, die men maar bedenken kan. Onder leiding van specialisten uit het bloembollenvak zijn in het park meer dan 1 miljoen bloembollen handmatig geplant door de medewerkers van het kasteel Groot-Bijgaarden. Liefhebbers van voorjaarsbloemen kunnen genieten van meer dan 500 soorten, waarvan alleen al 400 soorten tulpen.

Ter gelegenheid van de 450e verjaardag van de dood van Pieter Bruegel (1569), is er een expositie van 21 reproducties van zijn meest bekende werken.

Na de lunch vertrekken we naar Plantentuin Meise.

De geschiedenis van deze tuin begon ruim 200 jaar geleden in Brussel. Daarmee is de instelling ouder dan het koninkrijk België en is er dus een ruime ervaring met planten. De plantentuin is 92 ha groot met heel wat historische gebouwen, waaronder een kasteel met een toren uit de 12e eeuw. Er is een groot herbarium met ongeveer 4 miljoen specimens, waaronder het grootste rozenherbarium ter wereld en belangrijke historische collecties uit Brazilië en Centraal-Afrika. In de botanische bibliotheek staan meer dan 200.000 werken met publicaties van de 15e eeuw tot vandaag. Er worden meer dan 18.000 verschillende soorten levende planten bewaard, waaronder verschillende bedreigde soorten. De activiteiten van hun wetenschappers om de diversiteit van planten, paddenstoelen en wieren in kaart te brengen en te bestuderen, bestrijken de hele wereld, van Antarctica tot de regenwouden van Congo.

  • Niet alle tuinen en bedrijven hebben een pinautomaat. Het is daarom verstandig om voldoende geld mee te nemen voor eventuele aanschaf van planten e.d.
  • Vertrek: 08.00 uur, vanaf parkeerterrein NS station Bussum-Zuid  per luxe touringcar.
  • Kosten: : leden € 64,--  en niet-leden € 69,--, incl. lunchpakket en snackpakket op de terugweg
  • Reisvoorwaarden: betaling en annulering.
  • Aanmelden via  formulier