Gooi-Noord

In de Groei & Bloei Nationale Tuinweek met als thema 'De Levende Tuin', die duurt van 8 t/m 16 juni, zijn bij onze afdeling op 8 juni  twee tuinen, waar ook de natuur zijn gang kan gaan, opengesteld. 

 

    • Tijd:         van 11.00 - 16.00 uur.

    • Toegang: gratis.

 

    1.   Tuin van Janneke Karssen.

    2.   Tuin van Julia van Otterloo. 

 

Tuinbeschrijving Janneke:

In 1963 zijn we hier komen wonen; twee kamers met grote tuin; wat een luxe! Die tuin bestond toen uit  grind, tegels en fruitbomen. In de loop van de jaren is daarin veel veranderd: van speeltuin,  klimparadijs,  geitenwei en konijnenberg, voetbalveld, moestuin, pluktuin, wilde plantentuin naar, wat ik hoop, nu al jaren  een “paradijsje" voor al wat leeft en mijzelf.
De tuin is lang en smal en loopt tussen de huizen door. Er zijn hoekjes, verborgen paadjes, zitplekjes en  een vijver, zonder vissen, maar met kikkers en veel salamanders, een grascirkel en veel planten. 
En een “pottenpleintje” [zoals Henk Gerritsen in de Prionatuinen had], want planten zijn toch mijn grote  liefde!
Tuinieren doe ik nog steeds  à la Ton [ter Linden] blad en in stukken geknipte afgestorven planten blijven  gewoon liggen.
In deze tijd waarin alle tuinen, ook in het van oorsprong groene Spieghel steeds meer verstenen; bomen  verdwijnen en kunstgras en buitenkeukens welig tieren, doe ik extra mijn best om nog een beetje natuur  vast te houden. Mijn tuin is dan ook officieel een “Tuinreservaat”.

 

Tuinbeschrijving Julia:    

Mijn huis is gebouwd in 1920 in het schootsveld (‘2e kring’) van de Vesting Naarden. In die tijd moesten in  dit gebied de huizen van hout worden gebouwd; ze mochten wel een stenen voet en een stenen schoorsteen  hebben. In oorlogstijd moest er snel ruimte gemaakt kunnen worden. Deze wet uit 1853 werd opgeheven in 1926. De tuin rond het huis heeft de vorm van een ‘wybertje’ en de oppervlakte is 1350 m2. Ik woon er 50 jaar. Een schooltuintje op de lagere school in Amsterdam was mijn enige tuinervaring.

Toen ik er kwam, waren er 10 fruitbomen, die zo langzamerhand bijna allemaal het loodje hebben gelegd; in  de zijtuin plantte een buurman zijn Dahlia’s en de achterkant mocht geen hoge beplanting hebben vanwege  mogelijke schaduw op het tuindersbedrijf. Daar was toen een groot rabarberveld, waar de kinderen wel  eens stiekem verstoppertje speelden. De snelweg was nog niet aangelegd. Aanvankelijk stoeiden en  rotzooiden de kinderen er, waren er beesten en langzaam ontstond de huidige vorm. Aan de linkerkant had  mijn zoon een stalletje gebouwd, waar een koetje, een varken, een geitje en kippen in huisden; verder had  hij een tractor en een graafmachientje staan, waarmee hij toen hij uit huis ging een vijver heeft gegraven. Er  is nooit een duidelijk tuinplan geweest.

De huidige tuin heeft in de voortuin heel veel schaduw door de lindebomen langs de weg, die in juni ook nog eens een kleverige stof afscheiden door de luizen, waarna de blaadjes van bomen en struiken in de voortuin zwartig worden en door een grote berk. Het stalletje, inmiddels ingestort, wordt aan het zicht onttrokken door een gigantische kiwi. Achter is een moestuin. Er groeit en bloeit van alles om insecten te lokken. Er zijn diverse composthopen, waar al het groenafval en keukenafval verzameld wordt, er gaat zelden iets van de tuin in de groenbak of het moeten wel een heel agressieve planten zijn.  Ik probeer zoveel mogelijk te doen met regenwater en gebruik geen gif.

 

N.B. Het is aan te raden bij deze tuinen om makkelijke schoenen aan te doen en goed op te letten bij het lopen, de paden zijn hobbelig.