Gooi-Noord

Terugblik bezoek aan de Buitenplaats Berg en Vaart op 26 augustus 2021.

De bouw van de  historische buitenplaats werd gestart in 1779, bouwheer Abraham Bosch en opdrachtgever de Amsterdamse koopman Jan Dedel. Het huis werd in een L vorm gebouw met een van de brede aangezichten naar de straat zijde is gewend. Het huis is een voorbeeld van de Hollandse Louis XVI stijl. Het is een complex historisch buitenplaats, hetgeen wil zeggen dat zowel het gebouwde deel als de omringde historische natuur een rijksmonument is. In de loop der jaren zijn hier aan toegevoegd een oranjerie, een palmhuis, een prieel, een garage, diverse kassen en schuren. (deze tekst komt van de website)

Op donderdag 26-08 heeft een groep van 17 personen van Gooi Noord een bezoek aan deze buitenplaats gebracht. Wij werden door de huidige eigenaren uiterst vriendelijk ontvangen. Op zeer enthousiaste wijze werd verteld over het verleden van de buitenplaats maar ook van het heden. Vanaf buiten mochten wij een kijk in de woning nemen. Een van de kamers was nog geheel ingericht als eetkamer zoals men vroeger dineerde.

Hierna vervolgde een uitgebreide rondleiding op het landgoed zelf, bestaande uit borders, grasveld, bos en weideveld. Het ontwerp van de tuin was van Mien Ruys. Op vele plaatsen waren doorkijkjes gesitueerd wat bijzondere effecten gaven. De voortuin was opnieuw ingericht met buxus struiken in een mooie lussen structuur. De borders waren speels aangelegd, overlopend in een bosgedeelte met een grote vijver en een watergang. Al lopende kwamen wij bij de oranjerie. Zomers mooi ingericht en ’s winters bewaarplaats voor kwetsbare planten. In het bosgedeelte was een prieel aan drie zijde onder de grond gelegen. Dit was de ultieme plek om te mediteren zei de eigenaar vanwege de ligging en de vrijwel absolute stilte. Op weg naar het palmhuis liepen wij langs de uitgestrekte weide van het landgoed. Het palmhuis is op aparte wijze gebouwd en bestaat uit twee lagen. In dit palmhuis werden wij getrakteerd op thee met koek. Tijdens deze theezetting werden wij verrast met klassieke muziek. Waarvan een van de vertolkers de dochter van de eigenaren is. Gezien de setting in het palmhuis, interieur, omgeving en ontvangst een sublieme combinatie. Kortom een geweldige verrassende middag.