Gooi-Noord

Terugblik op de Kleine Tuinexcursie annex Tuincafé op vrijdag 9 mei 2025

Het Tuincafé bij Beeldentuin ‘De Zanderij’ in ’s-Graveland was druk bezocht: er kwamen zeker 25 mensen, ook van buiten G&B. En het was prachtig weer. Wij kregen eerst een rondleiding in het park door de eigenaar/beheerder als gids met uitleg over de aanleg daarvan en de verzameling van beelden van over de hele wereld w.o. uit China, Nepal en Afrika.
Hij vertelde dat hij vanaf 1974 daar werkte als tuinbaas en klusjesman. Het hele gebied met de villa heette ‘Jagtlust’ en was eigendom van de familie Six. De dames Six waren goede werkgevers. De beheerder mocht er wonen, er een huis bouwen en zij lieten ook een deel van hun bezit ( nu het park) na aan onze gids. Hij kon het park met ook een grote vijver van een meter diep (de freules konden niet zwemmen) bij stukjes en beetjes naar eigen inzicht inrichten.
Er werd een tweede vijver gegraven wat problemen gaf bij de gemeente Hilversum: geen vergunning gevraagd en die vijver moest weer dicht. Maar er was een handige oplossing om dit te voorkomen: in het bos werden een stel bijzondere padden verzameld en in de vijver losgelaten. Nu, je mocht deze beschermde dieren niet vangen en van hun biotoop verwijderen. Dus de vijver bleef.
Zo ging het jaren lang met meerdere kleine bouwprojecten op het terrein, eerst geen vergunning en maar gedogen (het verwijderen zou veel geld kosten want de eigenaar liet dat begrijpelijk aan de gemeente over) en later alsnog vergunningen. Wij konden ondertussen de beelden bekijken en ook de verzameling bijzondere bomen en struiken. Over een hele collectie beelden uit China vertelde de gids dat hij de eerste Europeaan was die er belangstelling voor had en daarvoor van de overheid een week lang een bus met chauffeur kreeg om de beelden naar hun transportplek te vervoeren.
Bij de ‘UFO’, die een bijenschans/stal bleek was een pauze. De enorme bijenstal is met een vrij hoge muur in een overkoepelde cirkel opgebouwd. De muur is opgetrokken uit partijen gesinterde stenen die via een fabriek werden geleverd. Want de voor de bouw onbruikbare boel moest vermorzeld worden en dit was een goede oplossing. Er kwamen steeds vrachtwagens vol die op het terrein werden leeggestort. En die moesten dan per kruiwagen naar de bouwplaats verderop worden gereden. Alles werd in eigen beheer gedaan! Het dak is met sedum-soorten beplant en via een opening in het midden vlogen duizenden bijen in en uit. Binnen stonden 38 korven met langs de rand van de muur een tentoonstelling van robotbeelden We mochten er rondom langs lopen.
Daarna was het gezellig zitten in de theetuin. Het huis waarvoor wel vergunning werd verleend, is met financiële hulp van de freules door de eigenaar zelf  gebouwd. Hij kreeg via hen een voordelige lening. In de loop van jaren is er ook nog een Bed and Breakfast gebouwd. Alles is in eigen beheer. Ook het onderhoud van de bomen en struiken en vooral de snoei daarvan, waarvoor de hele familie een week komt helpen. Het is een prachtige plek en een paar dagen in de week open voor publiek en gratis toegankelijk!
Wij hebben er een fijne  middag gehad.

Charlotte Abma.