Gooi-Noord

Terugblik Open Tuinenweekend 2024 afdeling Gooi-Noord

Het Open Tuinenweekend in onze regio  week dit jaar af van het Nationale Open Tuinenweekend. Dit “experiment” was ingegeven door de wens van tuineigenaren en bezoekers om het OTW niet samen te laten vallen met Vaderdag. Het pakte voor ons dit jaar heel goed uit: niet alleen was het op 8 en 9 juni schitterend weer, we hadden ook geen “last” van het feit dat het Nederlands elftal moest voetballen. Er waren 19 tuinen te bezoeken, op zaterdag of zondag en een aantal op beide dagen. Van Ankeveen tot Eemnes: alle tuineigenaren waren heel tevreden over de bezoekersaantallen. Sommige tuinen kregen zelfs 90 à 100 bezoekers. Grote uitschieter was de tuin van Joke Rademaker, lid van onze Open Tuinencommissie, in het oude dorp Huizen. Maar liefst 190 (!) bezoekers hebben verspreid over het weekend haar tuin bezocht. In deze tuin was er voor het eerst ook een kleine brocanteverkoop van tuin-gerelateerde spulletjes. En bezoekers kregen hier koffie en thee met iets lekkers erbij.  Dit verklaart zeker voor een deel het grote aantal bezoekers en we zijn dan ook van plan om deze opzet volgend jaar weer te gaan hanteren.   

De in ons programma opgenomen moes-, kinder- en volkstuinen kregen ook veel aanloop. Het is een fijne laagdrempelige manier om kennis te maken met dit soort tuinen, waar je anders niet zo gauw binnenstapt.

Onze Open Tuinencommissie die uit slechts twee leden bestaat, heeft veel werk verzet, maar kan terugkijken op een bijzonder geslaagd weekend. En onze zorg over de opkomst omdat we niet konden meeliften met de landelijke promotie is door het enorme aantal bezoekers gelukkig onterecht gebleken. Kortom, een geslaagd experiment!